FAQ (Frequently Asked Questions)

Posted | filed under Competition system.

Fejezetek:
A. Csapatvezető
B. Nevezések
C. Mérlegelés
D. Lebonyolítás
E. Rangsor pontok
F. Szabályok

GYIK (PDF)

A. Csapatvezető

1. Miért van szükség a csapatvezetőre? Mi a szerepe?

Az elképzelésünk szerint az egy klubból jövő nevezéseket a csapatvezető fogja össze, összesíti, küldi be és utalja. Fontos személy, kulcspozícióban van a nevezésnél, de a versenyen is. Nem szeretnénk, ha a versenyzők önállóan neveznének és utalnának. Csapatvezetővel a nevezés pontosabb, ő is egy ellenőrző személy és valószínűbb, hogy a nevezés és az utalás összhangban van és időben történik. Kulcs szerepe van a versenyző átsorolásánál és a kategória visszavonásnál is. A mérlegelésnél összefogja a versenyzőit, egyszerre hozza a mérlegeléshez. A versenyen segíti a versenyzőt, figyeli mikor lép pástra, segít abban, hogy a időben és a kiírásnak megfelelően, felkészülten lépjen pástra. Munkája segíti a szervezőket, ezért a rendszeresen és több versenyzőt indító csapatvezetőt a G4 Liga pólójával megajándékozzuk.

2. Mi az a csapatvezetői nyilatkozat?

A versenyeken a sporttörvény alapján minden versenyzőnek kötelezően rendelkeznie kell ‘VERSENYEZHET’ sportorvosi igazolással és sportbiztosítással. Ennek ellenőrzésére nekünk nincs kapacitásunk, ezért íratunk alá a csapatvezetővel minden versenyen egy nyilatkozatot, melynek a szövege: “A csapat vezetőjeként igazolom, hogy az adatok a nevezéssel egyeznek. A szervezők kiírási, nevezési és szervezési feltételeit elfogadjuk. Igazolom továbbá, hogy a csapat tagjai az előírt orvosi igazolással és biztosítással rendelkeznek, egészségi állapotuk lehetővé teszi a versenyzést.”

3. Új klub vagyunk vagyunk itt. Hogyan kezdjük?

Javasoljuk, hogy vegyetek részt Gyakorló Versenyen. Évente 2-4 alkalommal rendezzük meg edzéskörülmények között, de a Global Grappling szabályaival és bíróival. Gyakorló Versenyre nevezni nem kell, a jelenlévőket csoportosítjuk és a csoporton belül mindenki küzd mindenkivel. Itt meg lehet ismerkedni a többi klubbal, a szabályokkal, kérdésekre is lehetőség van. Ezenkívül kezdjétek még a versenyrendszerünk tanulmányozásával, igyekeztünk mindent összefoglalni itt a honlapon. A főoldalon a harmadik oszlopban találjátok a versenyrendszer leírását.

4. Most nevezem először a klubunkat. Ezt hogyan kezdjem?

A versenykiírással és a nevezési lappal. Ha küldtük Neked, akkor rajta vagy a levelezési listánkon. Ha máshonnan kaptad, vagy innen a honlapról töltötted le, akkor még nem biztos, hogy ismerünk. Kérünk írj egy e-mail-t az info [kukac] globalgrappling.hu-ra, hogy szeretnétek jönni a versenyre. Minden lényeges információ a versenykiírásban van. Itt vannak a határidők, a versenyszabályok, a korosztályok és súlycsoportok, a nevezési díj összege, valamint a számlaszám, ahova utalni kell. Nagyon ajánljuk továbbá, hogy ismerkedj meg előzetes nevezési rendszerünkkel.

B. Nevezések

1. Nevezhetünk és fizethetünk a verseny napján és helyszínén?

Nem. Előzetes nevezési rendszer van a Global Grappling-ben. A nevezési határidő három nappal a verseny előtt lejár, addig kell nevezni és a nevezési díjat is addig kell utalni. A határidő lejárta utáni napon még fogadunk kiegészítő nevezéseket, de a verseny előtti napon már nem, és a helyszínen sem. Ügymenetünk szerint a verseny előtti napon közöljük a kategóriákat a sorsolásokkal együtt, másnap a helyszínen ezt módosítani már nem lehet.

2. Telefonon bemondhatom, vagy SMS-ben elküldhetem a nevezést?

Nem. E-mail-ben lehet csak nevezni és ott sem a levélben kell felsorolni, hanem csak és kizárólag a mellékletben küldött szabványos Nevezési Lappal (DOC vagy XLS formátum, mindkettő letölthető innen a honlapról). Ha a nevezéssel probléma van, azt jelezzük (ez is a hiánypótlás része), csak az egyértelmű és pontos nevezést tudjuk befogadni. Így például nem elegendő csak X-et tenni a megfelelő versenyszám oszlopába, hanem jelezni kell a megfelelő kategóriát. Amíg ez nincs meg, jelezzük és zajlik a hiánypótlás. Csak a pontos nevezés után kerülhetnek fel a nevezések az előzetesek közé.

3. Elküldtem a klubom nevezését, mégsem látom a felrakott előzetes nevezések között. Mi az oka?

Azok a nevezések jelennek, meg, melyek megfelelnek a nevezési feltételeknek és a nevezési díjuk is határidőre beérkezett. Lehetséges, hogy gond van a nevezéssel, bár erre vonatkozóan valószínűleg küldtünk Neked válasz e-mail-t, mikor beérkezett a nevezésed. Az is lehet, hogy nem érkezett meg az utalás, vagy nem tudtuk beazonosítani az utalásod. Ellenőrizd, hogy az utalásod összege pontosan annyi nevezési díjnak felel meg, amennyi a nevezésedben szerepel. Ellenőrizd azt is, hogy az utalás megjegyzésébe beírtad a klubod nevét is! A hiánypótlás időszaka elvileg pontosan az ilyen azonosításra szolgál. Ha nem jössz rá az okára, akkor küldj egy e-mail-t a nevezes [kukac] globalgrappling.hu-ra lehetőleg arról a címről, ahonnan a nevezésedet küldted és kérdezd meg, mi a gond! Ha szerda estig még sikerült tisztázni, akkor rendben lesz a nevezésed.

4. Határidőre elküldtem a klubom nevezését és a nevezési díjakat is. Kell még valamit tennem?

Bizony, van még teendőd, nem is kevés.

  • Egyrészt ellenőrizd le, hogy elfogadtuk a nevezésed, nem kell-e hiánypótlást csinálnod.
  • Ezután ellenőrizd le, hogy jó kategóriába írtuk a versenyzőidet.
  • Csütörtökön 10 óra után nézd meg, hogy hányan vannak azokban a kategóriákban, ahova neveztél. Ha csak egyedül van a versenyződ, akkor kérheted az átsorolását. Kérheted, de nem kötelező kérni! Ha egyedül pástra lép a versenyen és hozza a súlyát, akkor győztesnek hirdetik és megkapja az aranyérmet.

  • Csütörtökön adhatsz le kiegészítő nevezéseket, azaz határidőre már nevezett versenyzők újabb nevezését adhatod le már meglévő kategóriába. Új versenyző nem nevezhető és új kategória nem hozható létre.

  • Pénteken 10 óra után nézd meg a végleges csoportbeosztásokat és azokat a kategóriákat visszavonhatod, melyekben csak a Te klubodból van versenyző. Ha visszavonod, akkor nem rendezzük meg és a nevezési díjakat beszámítjuk a következő versenyen. A visszavonást kérheted, de nem kötelező! A versenyzőnek joga van pástra lépni abban a kategóriában, melyben nevezett, de senkit sem kötelezünk versenyzésre, ha nem tudunk más klubból ellenfelet biztosítani.

Van teendőd tehát csütörtökön és pénteken is és ha nem figyelsz,ellenfél nélkül maradhat a versenyződ!

5. A szülők most szóltak, hogy az egyik versenyzőm megbetegedett és nem tud eljönni a versenyre. Visszavonhatom a nevezését?

Az attól függ, mikor teszed. Ha még nem járt le a nevezési határidő, akkor megteheted és a nevezési díjat is visszautaljuk, hacsak nem adsz le újabb nevezést a nevezési határidőig. Ha már lejárt a nevezési határidő, akkor csak abban az esetben vonhatod vissza, ha nem tudtunk neki ellenfelet biztosítani. (Ha viszont tudtunk, akkor szegénnyel – mármint az ellenféllel – kitoltunk, hiszen a Te versenyződ nem jön el. Reméljük nem csak két fős volt a kategória.)

6. Most járt le a nevezési határidő. Az egyik versenyzőm egyedül van, visszavonhatom a nevezését?

Most még nem. Egyrészt a hiánypótlás miatt kerülhet mellé még csütörtök 10 óráig versenyző, másrészt kérhetik más versenyző átsorolását a versenyződ mellé. Ezen kívül – amennyiben egyedül marad – csütörtökön Te is kérheted átsorolását más kategóriába. A nevezésének a visszavonását csak pénteken 10 órától kérheted, amennyiben még akkor is egyedül van.

7. Véletlenül rossz kategóriában neveztem a versenyzőmet. Javíthatom még?

Csak abban az esetben, ha még nem járt le a határidő. Ha lejárt a határidő, akkor a nevezés nem módosítható!

C. Mérlegelés

1. Határon van a súlyom. Csinálhatok próbamérlegelést?

Igen, bárki csinálhat próbamérlegelést. Ekkor nem írjuk be a mérlegelési jegyzőkönyvbe a súlyt. Csak akkor írjuk be, ha Te is akarod. Ha több a súlyod, elmehetsz fogyasztani. Amikor a pástra lépsz, addig viszont mindenképpen mérlegelned kell! Ha nem tetted, akkor ott a tatami szélén kell mérlegelned úgy ahogy vagy.

2. Szeretnék minél hamarabb enni és inni. Mikor mérlegelhetek?

Versenyeinken 8 órától biztosítjuk a mérlegelés lehetőségét. Hozod a súlyod, negyed kilenckor akár ehetsz is, pástra lépéskor már nem lesz tele a hasad.

3. Mérlegelhetek Gi nélkül?

Igen. Amíg Te jössz mérlegelni, mérlegelhetsz Gi nélkül is, akár kisgatyában. Ha viszont mi szólítunk fel a mérlegelésre a pástra lépéskor, akkor úgy kell mérlegelned, ahogy pástra lépsz, nem vehetsz le semmit.

4. Nem hozza a versenyző a súlyát! Indulhat magasabb súlycsoportban?

Nem. Mindenki csak abban a kategóriában indulhat, ahol nevezett, illetve ahova átsorolt. A verseny napján már nem kerülhet át más kategóriába! A saját kategóriájában kell indulnia, ott viszont nem felelt meg a feltételeknek, ezért veszítette minden mérkőzését. Mivel nem felelt meg a feltételeknek, helyezése sem lehet (és természetesen érmet sem kaphat pl. három fős kategóriában).

D. Lebonyolítás

1. Milyen sorrendben rendezitek meg a versenyszámokat? Hogyan következnek a korosztályok?

1. Gi Grappling, 2. NoGi Grappling, 3. Combat Grappling. A korosztályok életkor szerint következnek, először a kisebbek kezdenek. Ez alól csak az a kivétel, amikor a verseny végén OPEN kategória is van, ekkor a NoGi versenyszámban a felnőttek kezdenek, hogy tudjanak pihenni az OPEN előtt. Az elképzelhető, hogy az egyik páston még zajlik az előző versenyszám, miközben a másik páston már elkezdődik a következő.

2. Csak a Combat Grappling versenyszámban indulunk. Ott kell lennünk a megnyitón?

Nem feltétlenül. Ha a nevezés rendben van, elég a szólításkor ott lenni. (Ha nem mérlegelt a versenyző korábban, akkor elé tesszük a mérleget és ott és úgy kell mérlegelnie.) Felhívjuk a figyelmet azonban arra. hogy nem vállalunk felelősséget semmilyen időpontért, így nem mondhatjuk azt, hogy elég 15 órára jönni, ugyanis előre nem látható, mikor rendezzük a kategóriát. Igyekszünk az előzetesen megadott sorrendet tartani, de azt nem lehet előre megmondani, hogy egy mérkőzés 10 másodpercig tart, vagy 6 + 3 percig.

3. Az öt fős kategóriában nem jelent meg egy versenyző. Lehet négy fősként megrendezni?

Nem. A verseny előtti nap közöljük a sorsolásokat is. A kategória lebonyolítása eszerint történik. Aki nem jelenik meg, vesztette a mérkőzését., ellenfele pedig előnybe került, mert fáradtság nélkül győzött. Ha olyan versenyző nem jelent meg, aki erőnyerő volt, akkor az is elképzelhető, hogy az öt fős csoportban a döntő egyik résztvevője már a harmadik mérkőzését vívja, ellenfele pedig csak az elsőt.

4. Mikor lesz az egyes versenyszámok díjátadása?

Három díjátadás van a versenyen. 14 órakor, 17 órakor és a verseny legvégén. Az első kettőbe azok a kategóriák kerülnek, amelyeket elő tudunk készíteni (jegyzőkönyv feldolgozása, oklevelek nyomtatása és aláírása). Az összes maradék kategória díjátadása a verseny végén van.

5. A Gi Grappling eredményhirdetésén Gi-ben kell a dobogóra állni?

Igen. Tiszteljük meg az ünnepélyes díjátadást azzal, hogy a Gi Grappling és a Combat Grappling díjátadásnál Gi-ben állunk fel a dobogóra. NoGi Grappling átadásnál pedig ne legyünk Gi-ben. Lehetünk a küzdő ruházatunkban, vagy melegítőben. Így később a képeket nézegetve is egyértelmű, hogy melyik versenyszám díjátadását látjuk. Ha valamelyik versenyző nincs már jelen, vagy nem tud a dobogóra menni, a csapatvezetője vegye át az okelevelet és az érmet a dobogó mögé állva. Ez a versenyeinken javasolt etikett a díjátadásnál.

E. Rangsor pontok

1. Mi is a pontos feltétele annak, hogy rangsor pontot kapjak?

Rangsor pontot akkor kapsz a kategóriádban, ha kétszer győztél küzdelemben. Kétszer is volt ellenfeled, megjelent, megfelelt a kategória feltételeinek, pástra lépett, küzdöttél vele és legyőzted. A pont, amit kapsz a helyezésedtől függ: ha első lettél, akkor 7, ha második, akkor 4, ha harmadik lettél, akkor 2, negyedikként pedig 1 pontot kapsz. Ha nem lettél helyezett, akkor fél pontot kapsz.

2. Második lettem. Az első és a harmadik helyezett is kapott pontot, én pedig nem. Ez hogy lehet?

Ők kétszer győztek, Te pedig csak egyszer. Ez tipikusan 5-6 fős kategóriákban fordul elő, akkor ha erőnyerő versenyző lesz második helyezett. Te egy győzelemmel a döntőbe jutottál, ahol kikaptál. A győztes kétszer vagy háromszor győzött attól függően, hogy bemérkőzött vagy sem. A harmadik helyezett győzött a bemérkőzésén, majd a döntőbe jutásért kikapott. A bronzmérkőzésen viszont ismét győzött, így neki is megvan a két győzelme.

F. Szabályok

1. Tilos a hempergéses kar- és lábfeszítés. Ez mit is jelent?

Abban az esetben, ha a versenyzők elkezdenek hemperegni, forogni, a bíró nem tudja kontrollálni, áttekinteni a küzdelmet és megállítja. Ez leggyakrabban lábfeszítésnél alakul ki. Ha lábat feszítesz, ne engedd, hogy az ellenfél elkezdjen hemperegni! Egy teljes körbefordulástól már hempergésesnek minősül.

2. Tilos a csavarásos kar- és lábfeszítés. Ez mit is jelent?

Lábfeszítés esetében például ez azt jelenti, hogy a térd nem csavarodhat. Csak olyan feszítés alkalmazható, amikor a térd nem csavarodik. Abban az esetben, ha a lábszár a combhoz képest tengelyben elfordul, akkor a technikát meg kell állítani.

3. Tiltott mindennemű gerincfeszítés. Nem sok ez a korlátozás?

A Global Grappling koncepciója szerint a legfontosabb az egészség megőrzése. Semmiképpen sem engedünk olyan technikát, mely sérülést okoz. Még így is hihetetlenül sok lehetősége marad a versenyzőknek legyőzni az ellenfelét.

4. Páston kívülre kerültünk. Középütt miért állásból folytatódik a küzdelem?

Ez a kérdés általában úgy merül fel az egyik félben, hogy egy jó kontroll pozíciót harcoltam ki, az ellenfél pedig kimenekült. Miért nem érvényesíthetem továbbra is a jó pozíciót? A menekülésért a bíró figyelmeztet, majd int, amelyért pontot kapsz. Ha ismétlődik, egyre több pontot kapsz, illetve le is léptethetik. A mérkőzésnek a páston kell zajlania. Ez közös felelősség. Mintha egy felhőkarcoló tetején küzdenétek. Nem szabad kikerülni, mert lezuhantok. A középütt folytatás esély a további küzdelemre. A jó kontroll pozíciódhoz az is hozzátartozik, hogy nem engeded, hogy ellenfeled kimeneküljön a pástról.

5. Más grappling rendszerben nincs leszorítás. A Global Grappling-ben miért van?

Két okból. Az egyik az, hogy nem akarjuk, hogy feleslegesen sok időt töltsenek azonos pozícióban a versenyzők. A leszorítást elindítja a bíró, ha a szükséges feltételek teljesülnek. Ha a leszorított versenyző nem szabadul, akkor 20 vagy 40 másodperc múlva felállnak és középütt folytatják a küzdelmet, a leszorító pedig 4 pontot kap. A másik ok pedig az, hogy a Global Grappling létrehozói a Magyar Ju Jitsu Szövetség tagjai, a Ju Jitsu-ban van tapasztalatuk, így a Global Grappling a Ju Jitsu-s hagyományokat hangsúlyozza, ott pedig van leszorítás (csakúgy, mint a judo-ban).

Hozzászólások lezárva.