Repechage system

Posted | filed under Competition system.

Az előzetes nevezések lezárása, majd az átsorolások után kialakul az egyes kategóriák mezőnye, megtudjuk, hogy melyik kategóriában hányan indulnak. Amennyiben egy kategóriában csak egy klubból vannak versenyzők, a csapatvezető kérheti a kategória visszavonását. Ha ez nem történik meg, illetve több klubból is vannak versenyzők a kategóriában, akkor azt megrendezzük. A lebonyolítás így néz ki a kategória létszámának függvényében:

1. Egy fős kategória: a versenyzőnek ugyanúgy meg kell felelnie a nevezési feltételeknek (nem, életkor, súly), mint a többi kategóriában, ezt tehát nála is ellenőrizzük. A hívásakor pástra kell lépnie. A vezetőbíró felemeli a karját, kihirdeti győztesnek, ő az I. helyezett és az eredménye hivatalosan adminisztrálásra kerül.

2. Két fős kategória: egy mérkőzés van, a győztes lesz az I. helyezett, a vesztes a II. helyezett.

Sem az egy fős kategóriában, sem a két fős kategóriában nem lehet G4 rangsorpontot szerezni, mert a rangsorponthoz két győzelem szükséges a kategóriában.

3. Három fős kategória: körmérkőzés van, mindenki meg mindenkivel. Körbeverés esetén a megnézzük, ki hogyan győzött. A kopogtatásos győzelem többet ér, mint a pontszámos győzelem. Ha ketten vannak azonos helyzetben, akkor aki a kettőjük mérkőzésén győzött, az végez előrébb. Ha nincs körbeverés, akkor a két győzelmes versenyző az I., az egyszer győztes a II. helyezett és a kétszer vesztett a III. helyezett.

Három fős kategóriában legfeljebb az I. helyezett kaphat G4 rangsorpontot.

4. Három főnél nagyobb kategóriákban már szerepe van az irányított sorsolásnak. Az irányított sorsolás azt jelenti, hogy véletlenszerűen sorsol a számítógépes program. Azokat a sorsolásokat eldobja, ahol az első mérkőzéseken egy klubba tartozók kerülnek egymással szembe. Ha az eldobott sorsolások száma eléri a határszámot, akkor a program mindenképpen a következő sorsolás alapján képezi a kezdő párokat.

5. Négy fős kategória: Két párt sorsol a program a két kezdő mérkőzésbe. A győztesek jutnak a döntőbe, a vesztesek a bronzmérkőzésbe. A döntő győztese az I. helyezett, a vesztese a II. helyezett. A bronzmérkőzés győztese a III. helyezett, a vesztese a IV. helyezett.

A G4 Liga versenyeken a lebonyolítási rendszerünkben csak egy III. helyezett van. A Global Grappling Open verseny az egyetlen, ahol két III. helyezett van. A G4 Liga versenyeken a III. helyezést eldöntő mérkőzést hívjuk bronzmérkőzésnek.

Négy fős kategóriában csak az I. helyezett kap rangsorpontot. Aki a rangsorlistában jól akar helyezkedni, abban érdekelt, hogy nagyobb létszámú legyen a kategóriája.

5. Négy főnél nagyobb kategóriában már van értelme a két ágról és a visszamérkőzésekről beszélni. Ezeknek a fogalmaknak a megértéséhez nézzük meg a négy fős kategória lebonyolítási sémáját és megpróbáljuk ezeket a fogalmakat becsempészni.

4 fős séma

4 fős kategória sémája

Láthatjuk , hogy az említett két párt a két oldalra tettük, ez a két ág. Mind a két ágon egy mérkőzés van. Bal oldali ágon a résztvevők a 01., 02. jelölésű versenyzők, a jobb oldali ágon a 03., 04. jelölésű versenyzők. A bal oldali mérkőzés az első mérkőzés (ezt jelzi az összekötésnél lévő + jel előtt az 1.), a jobb oldali a második mérkőzés (a + jel után látjuk a 2.-t). A győztesek (01.gy. és 02.gy.) kerülnek a döntőbe, amely a 4. mérkőzés lesz, mert előtte lejátsszuk a bronzmérkőzést, ahova a vesztesek (01.v. és 02.v.) kerülnek. A döntőben dől el az I. és II. helyezés (lásd a Döntő alatt az I., II.), a bronzmérkőzésen pedig a III. és a IV. helyezés. A négy fős csoportban egyetlen visszamérkőzés sem történt, hiszen mindkét ágon csak egyetlen vesztes volt. Ök lettek a bronzmérkőzés résztvevői. Az ágak győztesei pedig a döntő résztvevői lettek. Ezekkel a fogalmakkal már érthető lesz a visszamérkőzéses rendszerünk definíciója.

6. Visszamérkőzéses rendszerünk: A két ágon az ág győztesei jutnak a döntőbe. Az általuk legyőzött versenyzők a részvevői a visszamérkőzéseknek. Ezért a visszamérkőzéseket csak azután lehet megrendezni, amikor az ág győztese már meg van. A visszamérkőzések egy ágon belül zajlanak, a visszamérkőzések ágankénti győztesei lesznek a résztvevői a bronzmérkőzésnek. Egy ágon belül az első visszamérkőzés az ág győztese által először és másodszor (ha van) legyőzött versenyző között zajlik. A győztes pedig mérkőzik a következő legyőzött versenyzővel, amíg van ilyen. Az utolsó visszamérkőzés győztese kerül azon az ágon a bronzmérkőzésbe.

A visszamérkőzések egy ágon belül

A visszamérkőzések egy ágon belül

Látható, hogy minél tovább jutott valaki, azaz minél később esett ki (kapott ki az ág győztesétől), annál később száll be a visszamérkőzésbe. Aki legelsőnek kapott ki az ág győztesétől (01. jelzésű versenyző) minden később legyőzöttet meg kell vernie ahhoz, hogy a bronzmérkőzésbe bejuthasson. Aki utolsónak kapott ki (04. jelzésű versenyző), annak csak egy visszamérkőzésen kell részt vennie.

A pénzdíjas Open versenyünkön nem játsszuk le a bronzmérkőzést, mindkét ágon a visszamérkőzések győztese bronzérmet kap. Ez az ún. két bronzérmes rendszer.

7. Öt és hat fős kategória: Itt már lehet visszamérkőzés. Ha az ág győztesének bemérkőznie kellett a legjobb négy közé, akkor lesz visszamérkőzés.

5 fős kategória

5 fős kategória sémája

A visszamérkőzés opcionális jellegét mutatja, hogy a visszamérkőzés egyik résztvevőjét . . . . . pontok vezetik fel. Amennyiben a jobb oldali ágról a 01. vagy a 02 jelzésű versenyző jut a döntőbe, akkor lesz visszamérkőzés, ha a 05. jelzésű, akkor nem lesz.

6 fős kategória

6 fős kategória sémája

A mérkőzések sorszáma mutatja a sorrendet. Legutoljára a döntőt rendezzük meg, az a 8. mérkőzés. Az első két mérkőzés a két bemérkőzés a legjobb négy közé. A második két mérkőzés a négy közötti elődöntők. A harmadik két mérkőzés a visszamérkőzések (opcionálisak). A hetedik a bronzmérkőzés, a nyolcadik pedig a döntő.

8. Hét és nyolc fős kategória: Mivel itt az egyik majd a másik ág is teljes, itt már biztos, hogy lesz visszamérkőzés.

7 fős séma

7 fős kategória sémája

8 fős séma

8 fős kategória sémája

9. 9-16 fős kategória: Itt belép egy újabb szint, ami azt jelenti, hogy maga a verseny áganként három fordulós a visszamérkőzések pedig áganként két fordulósak (két visszamérkőzés áganként).

9 fős kategória sémája

9 fős kategória sémája

Kategóriák lebonyolítási sémái (4-16) [PDF]

Hozzászólások lezárva.